مضاربه با اسكناس اشكال دارد - فتاوای آیت الله العظمی گلپایگانی (قدس سره)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > فتاوای آیت الله العظمی گلپایگانی (قدس سره):

مضاربه با اسكناس اشكال دارد

سؤال 30 - شخصى مبلغى پول به كاسب مىدهد كه با او كار كند و آخر سال هر چه منفعت پيدا شود نصف كنند چنين قراردادى شرعيت دارد يا نه؟

جواب:  اگر پول نقره يا طلا باشد بعنوان مضاربه اشكال ندارد و اگر اسكناس است اذن در معامله بنحو مذكور جايز است لكن اگر بخواهند ملزم باشند، در ضمن عقد لازمى شرط نمايند بى اشكال است و لازم هم مىشود كه به شرط عمل نمايند.

سؤال 31 - اگر شخصى مبلغى پول به اسم مضاربه به تاجرى بدهد و تاجر هم قبول كند و بگويد سهم سود تو را ماهيانه مثلا به سه هزار تومان مىخرم آيا اين كار به اسم مضاربه صحيح است يا نه و اگر صحيح نيست، آيا راه مصالحه وجود دارد يا خير؟

جواب:  اگر چه صحت مضاربه با غير طلا و نقره محل اشكال است لكن مىتوانند در ضمن عقد لازمى قرار بگذارند كه با اين وجه معامله كند مثل مضاربه، و منفعت آن را تقسيم كنند.
بلى بعد از انجام عمل مىشود نفع حاصل را به مبلغى مصالحه نمود ولى قبل از عمل مصالحه واقع نمىشود.

سؤال 32 - صندوق قرض الحسنه‌اى در بندر ماهشهر تأسيس شده بنام صندوق قرض الحسنه امير المؤمنين عليه السلام، اين صندوق تصميم گرفته با افرادى كه در بازار هستند كار بكند به اين صورت كه مبلغى را در اختيار يك نفر بگذارد و سود آن به دو قسمت تقسيم شود نصف براى صندوق و نصف ديگر براى كسى كه با پول كار مىكند، آيا شرعا صحيح است يا خير؟

جواب:  در فرض سئوال كه پول را بعنوان قرض به هيئت مديره مىدهند جايز است هيئت مديره آن پول را به ديگران بدهند و سود حاصل از آن را بين خود و عامل طبق قرارداد تقسيم نمايند لكن چون مضاربه با اسكناس در نظر بعض علماء مورد اشكال است مىتوانندقرارداد مذكور را در ضمن عقد لازمى نظير بيع يا صلح شرط كنند و در اين صورت عمل بر طبق شرط لازم مىشود.

سؤال 33 - جمعى از اهل خير در دهكده‌اى صندوق قرض الحسنه‌اى تأسيس و شروع به كار نموده و با مشكلاتى مواجه شده است، خواهشمنديم كه در اين زمينه راهنمائى لازم را بفرمائيد: 1 - آيا صندوق مىتواند از متقاضى وام جهت كسب اطلاع تحقيقات بجا بياورد يا خير؟

سؤال 34) 2 - آيا مىشود از موجودى صندوق براى مضاربه يا تأسيس فروشگاه استفاده كرد يا خير؟

سؤال35) 3 - آيا مىشود از متقاضى وام وجهى بعنوان هديه و كمك به صندوق مطالبه كرد چون كارمندان صندوق افتخارى كار مىكنند از بهره صندوق مىتوان به آنها هديه داد؟

سؤال 36) 4 - آيا مىتوان در صورت وصول نشدن اقساط وام اقدامات لازمه را در باره وام گيرنده اجرا كرد يا خير؟

سؤال37) 5 - بعضى از حسابداران در صندوق به درجه رفيعه شهادت نائل آمدند كه اطفال صغير دارند، چه كسى حق برداشت دارد؟

جواب:  - اگر مقصود از تحقيقات اطلاع از قدرت اداء متقاضى وام است اشكال ندارد و اگر مقصود مطلب ديگرى باشد بنويسيد تا جواب داده شود.

جواب:  به نظر اينجانب مضاربه با غير طلا و نقره اشكال دارد لكن جايز است در ضمن عقد مصالحه با صاحبان وجه شرط كنند كه با موجودى آنان در صندوق معامله بنمايند نظير مضاربه.

جواب:  اگر وام گيرنده قربة الى الله و با رضايت چيزى بدهد گرفتن آن جهت مصارف بانك و پرداخت به كارمندان اشكال ندارد ولى اگر شرط كنند زيادتر از مبلغ وام را برگردانند ربا و حرام است.

جواب:  اقداماتى كه شرعا جايز است اشكال ندارد.

جواب:  امر صغير با جد پدرى او است و با نبود جد پدرى با حاكم شرع است
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس