مقدمات حدود - فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله):

مقدمات حدود

١ – شرط نبودن، رضایت مجرم در باب حدود

سؤال: در مقاله سنگسار نوشته شده تا خود مجرم خواهان سنگسار نباشد سنگسار صورت نمی گیرد یعنی چه؟ یعنی یکی از شرایط سنگسار رضایت مجرم است؟

جواب: رضایت مجرم در باب حدود شرط شرط نیست.

٢ – حد و تعزیر زن باردار

سؤال: در صورتیکه حدی بر شخص مریضی واجب شود آیا می توان هشتاد چوب نازک در کنار هم گذاشت و با آن یک ضربه بر بدن آن مریض زد؟ اگر پاسخ مثبت باشد آیا تعزیر هم همین حکم را دارد؟ با توجه به این مقدمه حکم مساله زیر را بیان فرمایید:

زنی در زمان مجرد بودن کاری کرده که حکم اش تعزیر بوده و اکنون پس از ازدواج در حالی که در دوران حمل به سر می برد و شوهرش نیز از این کار او مطلع نبوده، جرم او ثابت شده است، با توجه به اینکه این زن در حال حاضر مریض است و هم دوران حمل را سپرى مى کند و هم این که اگر تعزیر شود شوهر وى مطّلع گشته و ممکن است وى را طلاق دهد یا مفاسد دیگرى ایجاد مى شود، آیا در چنین مواردى مثلا مى توان سى ترکه نازک کنار هم گذاشت و به عنوان تعزیر با آن یک ضربه بر بدن او وارد کرد؟

جواب: در مورد بیمار مى توان به تعداد حد، چوبه روى هم گذارد و بر بدن او زد و در مورد زن حامل باید بعد از وضع حمل اجراى حد شود. امّا در مورد تعزیر مى توان به یک یا چند شلاّق هم قناعت کرد و تعزیر منحصر به شلاّق نیست و مى توان در این گونه موارد به وسیله توبیخ یا نصیحت به شرط این که امید اثر در آن باشد قناعت کرد.

٣ – مجری حدود الهی

سؤال: با توجّه به وضع کنونى افغانستان،چه کسانى عهده دار اجراى احکام و حدود الهى هستند؟

جواب: هر مجتهد عادلى که در آن منطقه است مى تواند اقدام کند و در صورت نبودن مجتهد، علما عادل که نمایندگى از طرف مجتهد جامع الشرایط داشته باشند مى توانند مجرى حدود شوند.

٤ – شرط تعدد اقرار در زنای به عنف

سؤال: در اثبات حدّ زنا و لواط تعدّد اقرار شرط است. آیا در صورت به عنف بودن امور فوق، نیز تعدّد اقرار شرط است؟

جواب: آرى تعدّد اقرار شرط است.

٥ – شرایط اجرای حد تازیانه در ملاء عام

سؤال: با توجّه به آیه شریفه ى «... وَلْیَشْهَدْ عَذَابَهُما طآئفَةٌ مِنَ المؤمنین»: لطفاً به سؤالات زیر در مورد حدّ تازیانه پاسخ فرمایید:

الف) منظور از «طائفه» چیست؟ آیا حضور چند نفر در یک محیط بسته کفایت مى کند، یا باید در ملأعام باشد؟

ب) «مؤمنین» چه کسانى هستند؟ ایمان به معناى خاص، یا به معناى عام؟

ج) آیا رعایت شروط فوق الذّکر شرعاً واجب است؟ یا مستحب مى باشد؟ د) آیا حکم آیه شریفه مذکور، به شلاّق تعزیرى نیز سرایت مى کند؟

جواب: الف) لازم نیست در ملأعام باشد، ولى در مواردى که توده مردم از وقوع جرم با خبر شده باشند، و اجراى مجازات در ملأعام اثر مطلوبى داشته باشد، اولى آن است که در ملأعام صورت گیرد.

ب) منظور ایمان به معناى عام است.

ج) حضور جمعى از مؤمنین الزامى است.

د) در مورد شلاق تعزیرى حکم به وجوب حضور طائفه مشکل است; ولى جواز آن در صورتى که براى تنبیه مردم مفید باشد، بى اشکال است.

٦ – بی حس کردن عضو هنگام اجرای حد

سؤال: آیا هنگام اجراى حدود مى توان موضع را بى حس کرد؟ آیا تفاوتى بین حدّ قطع در سرقت، با قطع در محاربه، و همچنین حدّ قطع با سایر حدود از قبیل: جلد، رجم و قتل وجود دارد؟

جواب: در حدود اشکالى ندارد; ولى بى حس کردن در جلد جایز نیست.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس