گروه دوم وراث - فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله):

گروه دوم وراث

١ارث بردن همسر مطلقه از طریق فوت همزمان پدر و فرزند

سؤال:زنى بیست و پنج سال پیش از شوهرش طلاق گرفته و از آن شوهر یک پسر و یک دختر دارد و مرد زن دیگرى اختیار کرده که از او نیز دخترى دارد و او را نیز بیست سال پیش طلاق داده است و زن سوّمى اختیار کرده است. پدر و پسرش در اثر واژگون شدن ماشین، فوت نموده اند و تقدّم و تأخر فوت هیچ کدام معلوم نیست و زن طلاق گیرنده ادّعا مى نماید پسرش که هیچ گونه مالى ندارد و با پدرش زندگى مى کرد و مجرّد بوده، باید از پدر ارث برده و ارث پسرش به او برسد، آیا به او ارث مى رسد (توضیح این که پدر داراى ورثه هاى زیر مى باشد: دو دختر، مادرش و زنى که در حال حاضر در خانه اوست)؟

جواب:ارث آن مرد به دو دختر و پسرى که تصادف کرده و همسر و مادرش مى رسد، یک هشتم آن به همسر و یک ششم آن به مادر و بقیّه 4 سهم مى شود، دو سهم،از آن پسرى است که تصادف کرده و از طریق او به مادرش مى رسد (در صورتى که وارثش فقط مادر بوده باشد) و به هریک از دختران یک سهم مى رسد.

٢اگر وارث خواهرزاده و عموزاده باشد

سؤال:وارث زید متوفى یک خواهرزاده مادرى است، از طرف دیگر سه تن از عموزادگان او در قید حیاتند، ارث زید چگونه تقسیم مى شود؟

جواب:با وجود خواهر زاده به عموزاده ها ارثى نمى رسد، و اگر وارث دیگرى نیست، باید تمام مال را به همان خواهرزاده داد.

٣وارث جنین اگر سقط کننده پدر و مادر باشد.

سؤال:من و همسرم جنین ۱ ماهه خودمان را سقط کردیم. در این حالت دیه جنین به چه کس یا کسانی تعلق می گیرد با توجه به اینکه وارث جنین من و همسرم هستیم؟

جواب:وارثان طبقه دوم که پدربزرگها و مادربزرگها و برادرها و خواهرهای آن جنین هستند ارث می برند.

٤اگر وارث سه خواهر ابوینی، جده پدری و جد مادری باشند

سؤال:شخصى فوت نموده و ورثه حین الفوت وى عبارتند از: «سه خواهر ابوینى (پدر و مادرى) جدّه پدرى، و جدّ مادرى» میزان دقیق سهم الارث ورّاث یاد شده چه میزان بوده، و چگونه بین آنها تقسیم مى شود؟

جواب:هر کدام از جدّ و جدّه یک ششم مى برند، و بقیّه میان سه خواهر تقسیم مى شود.

٥اگر وارث همسر، برادر ابوینی و یک خواهر و برادر امی باشند

سؤال:در صورتى که ورثه متوفّى عبارت باشند از: 1ـ همسر دائم 2ـ برادر ابوینى 3 و 4ـ یک خواهر و یک برادر امّى، سهم هر یک چه میزان است؟

جواب:شوهر در فرض مسأله نصف میراث زن را مى برد (و اگر شوهر مرحوم شده باشد، زن یک چهارم میراث را در فرض سؤال مى برد.) و باقیمانده سه قسمت مى شود، دو قسمت به برادر ابوینى مى رسد، و یک قسمت به برادر و خواهر اُمّى، که به طور مساوى بین خود تقسیم مى کنند.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس