فتاوای آیت الله العظمی وحید خراسانی (مدظله) - تیمّم

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > تیمّم:

فتاوای آیت الله العظمی وحید خراسانی (مدظله)

نجس بودن بدن و نبود آب

سؤال  113 : اگر دست ما نجس باشد و آب هم نداشته باشیم آیا تیمم کافی است؟

جواب: وظیفه اش در مفروض سؤال که آب ندارد تیمم است.

خوف ضرر از استعمال آب

سؤال  114 : اگر کسی احتمال بدهد و بترسد که غسل کردن یا وضو گرفتن برای او ضرر داشته باشد ولی به وجود ضرر یقین ندارد، آیا باید غسل یا تیمّم کند یا وضو بگیرد؟

جواب: اگر بترسد که از استعمال آب، مرض یا عیبی در او پیدا شود و یا مرضش طول کشیده، یا شدّت پیدا کرده، یا به سختی معالجه شود باید تیمّم نماید، و لازم نیست یقین پیدا کند که آب برای او ضرر دارد، بلکه همین اندازه که بترسد آب برای او ضرر داشته و آن ترس در نظر مردم به جا باشد باید تیمّم کند.

ضِیق وقت برای غسل و وضوء

سؤال  115 : اگر کسی برای نماز صبح دیر بیدار شده به طوری که احتمال می دهد تا بخواهد وضوء بگیرد، نمازش قضاء می‌شود، آیا وظیفه او تیمّم است یا وضو؟

جواب: اگر وقت به قدری تنگ باشد که اگر وضو بگیرد یا غسل کند، تمام نماز یا مقداری از آن در خارج از وقت انجام می شود باید تیمّم کند، مگر اینکه وقت وضو یا غسل به اندازه تیمّم باشد که در این صورت باید وضو بگیرد یا غسل کند، البته اگر به قدری وقت دارد که می تواند وضو بگیرد یا غسل کند و نماز را بدون کارهای مستحب مثل قنوت و حتی بدون سوره بخواند، باید وضو گرفته یا غسل کند.

چیزهایی که تیمّم با آنها صحیح است

سؤال  116 : چیزهایی را که می توانیم بر آنها تیمّم نمائیم بیان بفرمائید؟

جواب: تیمّم نمودن بر خاک و ریگ و کلوخ و سنگ (حتی سنگ گچ و آهک) و هرچه در عرف آن را از اجزای زمین می‌دانند، صحیح است و بنابر احتیاط واجب باید گردی داشته باشد که به دست بماند و در صورتی که هیچ یک از اینها پیدا نشود باید به گرد و غباری که در فرش و لباس و مانند اینهاست تیمّم نماید، و چنانچه گرد هم پیدا نشود باید با گل تیمّم کند، و اگر گل هم پیدا نشود احتیاط مستحب آن است که نماز را بدون تیمّم بخواند، ولی واجب است بعد قضای آن را به جا آورد.

کسی‌که به آب و آن‌چه تیمّم بر آن صحیح است دسترسی ندارد

سؤال  117 : کسی‌که به آب دسترسی ندارد و سنگ و ریگ و کلوخ و خاک و حتی گرد و غبار و گِل هم در دسترس او نیست، آیا باید بدون طهارت نماز بخواند یا نماز از او ساقط است؟

جواب: بنابر احتیاط مستحبّ در داخل وقت بدون طهارت نماز بخواند و بعد از وقت واجب است قضای آن را به جا آورد.

تیمّم بر گچ و آهک و آجر پخته

سؤال  118 : آیا تیمّم بر گچ و آهک و آجر پخته صحیح است؟

جواب: تیمّم بر گچ پخته و آهک پخته و آجر پخته صحیح است، و بنابر احتیاط واجب باید گردی داشته باشد که به دست بماند، اگر چه احتیاط مستحب آن است که در حال اختیار بر آنها تیمّم ننماید.

جواب: گرد داشتن چیزی که بر آن تیمّم می کنیم

سؤال  119 : آیا لازم است چیزی که برآن تیمّم می کنیم گرد داشته باشد؟

جواب: بنابر احتیاط واجب چیزی که بر آن تیمّم می کند، در صورت امکان باید گردی داشته باشد که به دست بماند و بعد از زدن دست بر آن، مستحب است دست را بتکاند

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس