فتاوای آیت الله العظمی سیستانی (مدظله) - اجاره

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > اجاره:

فتاوای آیت الله العظمی سیستانی (مدظله)

سؤال: آيا اجير با وسعت وقت می تواند در مدت اجاره بدون اذن مستأجر نماز واجب را بجا آورد؟

جواب: اگر متعارف نباشد نمی تواند.

سؤال: اگر در اجاره شرط دوام بشود يا اجرت مجهول باشد يا مدت مجهول باشد حكم چيست ؟

جواب: در تمام فروض مذكوره اجاره باطل است ، بلكه هم بايد مدت اجاره را تعيين كنند و هم اجرت را بايد معلوم كنند .

سؤال: اجاره مشروط به قرض، قرض ربوى است يا خير؟

جواب: اجاره به شرط قرض بنابر احتياط واجب جايز نيست .

 سؤال: آيا دادن منزل به رهن بدون اجاره صحيح است يا خير ؟

جواب: صحيح نيست و اين در واقع قرض گرفتن و دادن سود است كه همان استفاده از منزل باشد ، و مى شود به جاى آن بيع به شرط نمود .

سؤال: اجاره اى بر منزلى صورت گرفت يكساله، و بعد از مدتى توافق بر ۱٠ ماه شد با شروطى و در نتيجه گفته شد چنانچه بعد از ۱٠ ماه تخليه صورت نگيرد و ۲ هفته طول كشيد براى هر ماه بايد اين مبلغ اجاره پرداخت شود، و چنانچه اين مدت سپرى شود آيا دريافت آن مبلغ را براى هر ماه دارم؟

جواب: توافق بعد به معناى فسخ اجاره اول با رضايت طرفين است، و مستاجر بايد طبق توافق بعد عمل نمايد.

سؤال: اگر مستاجر خانه، منزل را به كسى ديگر اجاره دهد و خود زندان رود و مالك از مستاجر دوم طلب اجاره كند و رضايت ندهد حكم چيست؟

 جواب: اگر مالك با مستاجر اول شرط انتفاع شخصى نكرده باشد و مالك حق اجاره دادن خانه را داشته باشد و چنانچه مدت اجاره باقى است كسى حق رجوع به مستاجر را ندارد ، و در اين مدت مستأجر دوم حق انتفاع از منزل مزبور را دارد ولى به هر حال طرف مالك مستاجر اول است و اما بايد مبلغ اجاره را بدهد .

سؤال: هر گاه عقد اجاره اى صورت بگيرد به شرط اينكه گرم كردن ساختمان به عهده مؤجر باشد و بعد از مدتى هزينه گرم كردن بيش از اجرت آن بشود، آيا بايد مؤجر بر تعهد باقى باشد و لو اينكه در قرارداد تعديلى بيش بينى نشده باشد و اگر عقد به غير اجاره باشد تكليف چيست ؟

 جواب: بايد به تعهد خود عمل كند و فرقى بين اجاره و غيره نيست و تكليف همان است .

سؤال: گرفتن اجاره و رهن براى منازل آيا شرعاً جايز است؟

 جواب: اجاره و رهن که مرسوم است که به معناى اجاره و قرض است جايز نيست حتى اگر به نحو اجاره به شرط قرض باشد بنابر احتياط واجب در اين صورت جايز نيست .

سؤال: آيا مرتهن مى تواند عين مرهونه را به راهن اجاره دهد ؟

جواب: مرتهن مالك نيست كه اجاره دهد بلكه عين مالك راهن است و منافعش در اختيار او است و مى تواند در آن تصرف كند به نحوى كه با حق رهانت منافات نداشته باشد .

سرقفلی

سؤال: دكانهاى كه با پرداخت سرقفلى واقع در پاساژى بدون شرط ضمن العقد اجاره داده شده و مدت اجاره آنها تمام شده ، چنانچه اجرت المثل آنها بميزان اجرة دكانهاى مشاجر در همان مجموعه واقع است مطالبه شود آيا موافق موازين شرعى است يا خير ؟

جواب: موافق موازين شرعى است .

سؤال: آيا زن از شوهر خود از سرقفلى مغازه ارث مى برد يا خير؟

جواب: زن از سرقفلى ارث مى برد.

سؤال: آيا سرقفلي مغازه خمس دارد؟

جواب: خمس دارد.

سؤال: در صورتي که سرقفلي مغازه مشمول خمس است، خمس سرقفلي را به قيمت زمان خريد آن بايد پرداخت با قيمت فعلي (موعد محاسبه خمس)؟

جواب: به قيمت فعلي مگر اينکه با پولي خريداري شده باشد که سال بر آن گذشته است که در اينصورت همان قيمت خريد ملاک است.

سؤال: آيا افزايش ارزش سرقفلي مشمول خمس است وآيا افزايش قيمت هر سال بايد محاسبه گردد يا هنگام فروش؟

جواب: افزايش قيمت آن خمس ندارد مگر هنگام فروش که جزو درآمد همان سال حساب مي شود.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس