چگونگی تقسیم ارث (مرجع تقلید آیةالله مکارم) - ارث

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > ارث:

چگونگی تقسیم ارث (مرجع تقلید آیةالله مکارم)

سوال با سلام. اینجانب دختری هستم 37 ساله که تاکنون به علت مراقبت از پدر و مادر پیرم نتوانستم ازدواج کنم و زندگی مستقل تشکیل دهم. پدرم چند ماه پیش به رحمت خدا رفت و من و مادرم در خانه زندگی میکنیم و خواهر و برادرانم که ازدواج کرده اند به صورت قهر از ما جدا شده اند و حتی به مادر پیرشان هم سری نمی زنند.سوالم از شما این است که چقدر از مال میت به خودش تعلق می گیرد ؟ نصف خانه ای که الان در آن زندگی می کنیم به نام مادرم هست و فقط نصفش به پدر مرحومم تعلق داشت و 10 میلیون تومان در بانک سپرده داشت. تمام خرج و مخارج دفن و کفن و مراسم ختم به عهده خودم بود و از پول خودم پرداخت کردم و هیچکس کمکم نکرد و پولی نداد . الان میخواهم بپرسم که من چگونه مال میت را حساب کنم و برایش خرج کنم؟ از طرفی نصف خانه که متعلق به پدرم هست تکلیف چیست؟ خواهر برادرانم چیزی نمی گویند که خانه را بفروشیم چون اصلا قهر کرده اند پس تکلیف چیست آبا در این خانه نماز صحیح است؟ از طرفی از زمان فوت پدرم من این خانه را هیأت کرده ام و هر هفته مراسم قرآن و روضه خوانی و انفاق دارم. و از طرف خودم هدیه نثار روح پدرم انفاق و احسان میکنم. آیا می شود که تمام هزینه هایی که انجام میدم حساب کنم و جزو سهم میت در نظر بگیرم و از سپرده یا پول خانه که بعدا حساب می شود کم کنم؟ یا باید همه افراد خانواده با هم این کار را انجام دهند؟
از طرفی پدرم در مورد جهیزیه من هیچ وصیتی نکردند و پولی کنار نگذاشتند. آیا من هیچ سهمی بابت جهیزیه از اموال پدرم دارم یا نه؟ در صورتیکه تمامی خواهر و برادرانم به اندازه خوب و کافی در مورد ازدواج از طرف پدرم هزینه شده است. در واقع پدرم بیمار بود و حتی فکر و حوصله چنین حرفایی رو نداشت و من خودم به تنهایی به مدت 18 سال از پدرم که بیماری مزمن داشت مراقبت و پرستاری کردم و تمام هزینه های درمان را خودم متقبل می شدم تنهای تنها!! حال سوال در مورد سپرده 10 میلیون تومان پدرم و نصف خانه اوست که چیکار کنم که تصرف غیرشرعی نکرده باشم؟ و خدای نکرده حرامی مرتکب نشده باشم؟
مرجع تقلید: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مدظله)
جواب درگذشت پدرتان را به شما تسلیت میگویم و البته شما اجر زیادی پیش خدا دارید زیرا قبلاً هم به خواهرتان که مرحوم شد خدمت میکردید و در عین حال به پدر و مادر هم خدمت میکردید و الان هم بعد از خواهر و پدرتان که به رحمت خدا رفتند در حال خدمت و محبت به مادرتان هستید و دعا میکنم خدای متعال سایه مادرتان را البته با سلامتی و عافیت و صحت کامل برایتان مستدام فرماید.
اما اگر مرحوم پدر وصیتی نکرده باشد و چیزی به شما در زمان حیاتش نبخشیده باشد بجز سهم الارث چیز بیشتری به شما تعلق نمیگیرد هرچند اگر خواهربرادران انصاف داشته باشند خودشان باید بخشی از ماترک میت را به شخص شما اختصاص بدهند.
به شما توصیه میکنم صبور باشید و البته حتماً خدای متعال قادر هست به شما عنایت ویژه داشته باشد. یاحقّ.

سوال با سلام خدمت برادر مومن و خداییم. حاج آقا من فقط جواب یکی از سوالاتم را گرفتم. سوال اصلی من در مورد محاسبه سهم پدرم است که چگونه انجام دهم و برایش احسان کنم و اینکه الان در خانه ای که زندگی میکنیم مشکل شرعی از جهت نماز و روزه برای من وجود دارد ؟ لطفا مجددا درخواست اول مرا بخوانید چون تک تک سوالات برایم مهم هستند ممنونم. ببخشید حلالم کنید که به زحمت افتادید ولی این قضیه ذهن مرا خیلی درگیر کرده است تورو خدا کمکم کنید. از خدا میخوام لطف و رحمت بیکران برشما نازل فرمایند.

جواب اگر مرحوم پدرتان نسبت به اموال خود وصیتی (مانند ثلث) نکرده باشد اموالی که از ایشان باقی مانده مانند نصف خانه و لوازم زندگی و پول نقد به شکل زیر باید عمل شود:
1) اول باید بدهکاریهای پدرتان داده شود مانند آنچه به بانکها و مردم میباشد و نیز مهر مادرتان به نرخ امروز جزء بدهکاریهای مرحوم پدرتان هست. (شاید پس از دادن بدهیهای میت چیزی از ارث برای ورثه باقی نماند).
2) اگر پس از ادای دیون و بدهکاریهای پدرتان چیزی از اموال به ارث باقی ماند ابتدا باید یک هشتم از اموال به همسرشان یعنی مادرتان داده شود و سپس باقیمانده بین فرزندان تقسیم گردد بطوری که هر پسری دو برابر دختر ببرد.
3) نمازتان در منزل مادام که ورثه چیزی نگویند  اشکال ندارد و نسبت به خیرات لازم هست با بقیه ورثه توافق داشته باشید. یاحقّ.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس